Η λεβάντα (lavandula angustifolia) ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών και είναι ενδημική στην περιοχή της Μεσογείου. Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής λεβάντας προέρχεται από την περιοχή της Προβηγκίας, στη Νότια Γαλλία. Με ένα μεγάλο εύρος ποικιλιών, η λεβάντα υπήρξε γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιαματικές ιδιότητές της. Κύριο συστατικό της λεβάντας είναι το αιθέριο έλαιο, για την παραγωγή του οποίου προορίζεται και ο μεγαλύτερος όγκος λεβάντας στον κόσμο. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας ανέκαθεν χρησιμοποιούταν στη φαρμακευτική, στην αρωματοποιία, στη βιομηχανία καλλυντικών και σε ποικίλους τομείς της καθημερινότητας. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση η λεβάντα, και κατ’ επέκταση το έλαιό της, χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο λόγω των ιδιαίτερα αντισηπτικών και επουλωτικών ιδιοτήτων της. Συνεπώς η απόσταξη του φυτού αποτελεί καθοριστικό στάδιο της όλης διαδικασίας, ενώ η απόδοση και η ποιότητα του αιθέριου ελαίου ποικίλλει ανάλογα με το κλίμα, την περιοχή και το έδαφος.